Mijn lijst met blogs

woensdag 7 maart 2012

Zaaien voor beginners

Als je nog nooit zelf hebt gezaaid, weet je niet wat je mist. Zaaien is zo ontzettend leuk om te doen. En zo makkelijk. Het vergt een beetje voorbereiding maar het resultaat is geweldig. Daarnaast gaat er niets boven het gevoel van euforie als je de eerste sprietjes groen van je zelf gezaaide planten ontdekt. Ik moet met enige schaamte bekennen dat hierbij een 'yes' of een 'joehoe' of zelfs een juichgebaar niet ondenkbaar is. Dan volgt er al snel een tweede spriet en voor je het weet staat er een groene waas in al je kweekbakjes. Als je zaailingen twee blaadjes hebben, zijn ze groot genoeg om een eigen plekje te krijgen. Maar dat is de volgende stap. Eerst het zaaien.


Verzamel voldoende plastic bakjes (van bijvoorbeeld het vlees of groentepakket) en zorg dat je daarbij de volgende spullen in huis haalt:

-         Potgrond
-         Magnetronfolie
-         Wasknijpers
-         Elastiekjes
-         Plantenspuit en pen (staan niet op de foto). Vul de bakjes met potgrond.


Pak de zaadjes die je wilt gaan zaaien. In mijn geval donsbloem ‘Dondo Blue’, een vlinderlokkende plant. Lees de instructies op de achterkant van het zakje goed en strooi de zaadjes in het bakje met potgrond. Ik schud het zaad meestal eerst in mijn hand en verdeel het daarna met mijn andere hand voorzichtig in de aarde. Druk het goed aan en strooi er een dun laagje grond overheen. Let op: sommige zaden zijn lichtkiemers en moeten niet afgedekt worden. Dat staat dan ook op het zakje.


Sproei de potgrond lekker nat met de plantenspuit. De broesstand welteverstaan, anders spuit je de zaden van hun plek.Schrijf de naam van je zaaigoed op een knijper en zet die op de rand van het bakje. Zeker als je verschillende planten of groente tegelijk zaait, vergeet je snel wat er in je bakje zit als de aarde eenmaal ‘gesloten’ is. Op deze foto heb ik vier wonderboomzaden gezaaid. (Die zijn trouwens net zo groot als een bruine boon.)


Ten slotte dek je het bakje af met magnetronfolie (daar zitten de gaatjes voor ventilatie al in. Echt handig!) en wriemel je er een elastiekje omheen. Zo droogt de aarde niet snel uit en is er toch voldoende ventilatie. Zet daarna de knijpers weer op de bak.


Verzamel alle zaaibakjes op een dienblad en wees zeer trots op jezelf! Spreek woorden van bemoediging tot de planten in spĂ©: ‘Doe je best zaadjes!’ Of: ‘groei maar fijn jongens’.


Zorg voor een lekker licht en warm plekje. Een vensterbank is vaak een ideale plaats voor je thuiskwekerij mits die zich niet in de volle zon bevindt. Met mijn tuin op het zuiden is dat wel het geval maar daar bieden de zonwerende rolgordijnen uitkomst.

Ik zaai nu al een paar jaar met succes op bovenstaande manier. Daarbij gebruik ik gewone potgrond (in tegenstelling tot de zaai- en stekgrond die vaak wordt aangeraden). De knijpers en magnetronfolie (beide van de Action) zijn goedkope tegenhangers van de mooie zaaitrays en minikasjes die je bij tuincentra kunt kopen. Natuurlijk doen die het ook goed. Maar ik koop voor het geld dat ik bespaar liever nog meer zaadjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten