Mijn lijst met blogs

dinsdag 13 januari 2015

De putters

Deze mooie jongen zat afgelopen zondag ineens in onze tuin. Inmiddels weten de meeste mensen dat wij grote vogelliefhebbers zijn. We hebben Jaap en Sjanet, onze tuinmerels. We hebben veel koolmeesjes, mussen, roodborstjes, af en toe een lijster en vorige week zelfs een grote bonte specht. Maar nu zagen we ineens een vogelsoort die we nog niet kenden!

We probeerden ons zo min mogelijk te bewegen terwijl Mees ging kijken op onze vogeldetermineerkaart wat voor vogel het was. Hij kon het beestje niet meteen duiden en we raadpleegden daarna snel het fantastische (zak)vogelboekje van Ko Zweeres: Vogels om ons heen.

  
En ja hoor. Daar stond ie in. De putter

Voor de duidelijkheid laat ik nog een keer dezelfde foto zien als hierboven maar nu met omkadering van de putters:) De onderste kijkt over zijn/haar schouder en degene rechtsboven hangt zijwaarts met rug naar ons toegekeerd. Je moet even zoeken, maar dan zie je ze echt.

Gelukkig wist mijn man nog een foto te maken waarbij het rode masker opvalt en de gele vleugelpartij.

Ook hier heb ik de vogels even omcirkeld aangezien ze anders onvindbaar zijn in onze uitgebloeide (lees: verdorde) tuin. En ja, die stengels laat ik staan totdat de bollen hun neuzen boven de grond steken. Dan is het tijd voor de grote 'opruiming'.

Het ziet er inderdaad niet heel vrolijk uit. Zeker op zo'n regenachtige dag als vandaag.


'Best een beetje een rommelige tuin', zei pas een vriendinnetje van één van onze kinderen. 'Ja, dat klopt' beaamde ik toen. 'Maar dat is toevallig juist heel goed voor de vogels en alle andere dieren die in de tuin wonen.' En zo is het maar net! Ik had de putters niet willen missen!

Ach, en nog maar even en dan ziet het er weer zo uit. Ongelofelijk nietwaar?!

Tot die tijd puzzelen we tuinen.
.


1 opmerking:

  1. Een natuurlijke omgeving helpt inderdaad veel voor zulke dieren. Wij zelf hebben zo een loungebank van mooi hout in onze achtertuin waar ik en mijn vrouw graag op zitten om naar de vogels en andere dieren te kijken. Ik ben benieuwd of de tuin inderdaad zo uit komt te zien zoals op de foto!

    BeantwoordenVerwijderen